Tradicionalna izdelava modelov počasi izumira

Že od otroških let je moj hobi izdelava modelov. Raznoraznih in iz različnih materialov. Še pomnim čas, ko sem imel v otroški sobi v spodnjem predalu otroški hobi komplet za modeliranje iz lesa. V tistem času je vsa moja žlahta imela na polici vsaj en moj izdelek. Modeli čolnov, raznih stolpov, celo gugani stol iz lesenih ščipalk, pa hišica iz šibic. Tudi kasneje v osnovni šoli sem obiskoval krožek modeliranja. Tam pa je bila izdelava modelov že zahtevnejša. Uporabljali smo tudi zahtevnejša orodja za obdelovanje, tako so bili posledično tudi modeli lepši, bolj podobni pravim. Tudi pomanjšane makete raznih objektov smo izdelovali, te predvsem iz kartona in papirja.

Tradicionalna izdelava modelov počasi izumira

Ta strast izdelava modelov me spremlja skozi vse življenje. Danes bi rabil celo hišo, da bi lahko vse modele in makete spravil pod eno streho. Zdaj mojo dnevno sobo krasi samo še samo en model. Meni najbolj priljubljen model stare nemške vojaške ladje iz druge svetovne vojne, na polici je karizmatični model Bismarcka. S hitrim razvojem, pa izdelava modelov ostala res samo še hobi. Zdaj se makete in modeli ne delajo več ročno. Na voljo se že veliki 3d tiskalniki, ki s pomočjo računalnika in raznih računalniških programov natisnejo oziroma izdelajo kar koli se ti srce poželi. Samo malo domišljije, spretnosti in znanja je potrebno, pa ti tiskalnik naredi kar želiš iz papirja, plastike, gume ali kovine. Ni več mej, meja je samo ustvarjalčeva domišljija. Ta izdelava modelov se največ uporablja za medicinske namene, za izdelavo protetičnih pomagal in pa v letalski in avtomobilski industriji za izdelavo raznih delov, ki jih potem samo sestavijo skupaj. To je današnje modeliranje, sediš za računalnikom in rišeš. Podjetja in 3d tiskarne rastejo kakor gobe po dežju.

Povpraševanje je vedno večje in vedno več izdelkov iz različnih materialov je 3d printer sposoben narediti. Razvoj gre naprej, nič ga ne more ustaviti.