Skoraj vsako gospodinjstvo ima danes v kuhinji mikrovalovno pečico. Je zelo dober pripomoček za gretje hrane in pijače. je hitreje kot pa če zadevo damo v pečico, ki najprej potrebuje nekaj časa, da se segreje, potem pa tudi samo hrano segreva precej počasi. Je pa res, da da tisti, ki mikrovalovne pečice nimajo lahko preživijo tudi z grelnikom vode za pijači in pa s pečico za hrano.
Ko naredimo kosilo za več ljudi, se velikokrat zna zgoditi, da hrana ostane. Da hrane seveda ne mečemo stran, jo zavijemo v aluminijasto folijo in počakamo nekaj časa. Ko nekdo spet postane lačen si lahko brez problema pogreje hrano od kosila. Da hrana ne gre v smeti, si jo enostavno pogrejejo v mikrovalovni pečici in dokončajo jed, ki je ostala od kosila.
Kadar želimo spiti topli kakav, si enostavno nalijemo mleko v skodelico in namesto da to grejemo na ognji ali kaj podobnega, enostavno skodelico damo v mikrovalovno pečico in v roku dve minut je mleko toplo. Dodamo kakav in ga lepo počasi pijemo. Enako je pri hrani. Ko damo hrano v mikrovalovno, porabi maksimalno pet minut, da se zadeva segreje in je kot da bi bila sveže kuhana.
Mikrovalovna pečica pride velikokrat v poštev, neglede na to kaj delamo. Lahko nekaj pečemo in moramo prej nekaj zelo hitro pogreti. Lahko gre za topli napitek ali pa preprosto za pogrevanje hrane. V vsakem gospodinjstvu se splača imeti mikrovalovno pečico. Problem nastane samo takrat, ko imamo majhno kuhinjo in dejansko nimamo prostora za mikrovalovno pečico. Pri mikrovalovni pečici žal ne moramo izbirati velikost, ker si vse relativno velike, še posebej za neko majhno kuhinjo. V takšnih primerih se je potrebno sprijazniti z grelnikom, pečico in pogrevanju na ognju.